Hírek

Elérhetőségek

Háziorvosi tájékoztató a Covid-19 elleni oltásokkal kapcsolatban

Tisztelt Betegeink!

Engedjék meg, hogy tájékoztatást adjunk a COVID-19 elleni oltások aktuális állásáról.

A járvány 3. hulláma három hete megérkezett a két településre. Egyre növekvő esetszámot kell szolgálatunknak naponta ellátnia úgy, hogy közben a krónikus betegek ellátása, illetve az oltások beadása is a lehető leggyorsabban megtörténjen.

Bár mindennap este 7-8 óráig dolgozunk, péntek délután és szombaton is oltási napot tartottunk, tevékenységünket sokszor megalapozatlan kritika éri egyes betegeink részéről. Az elégedetlenkedők elsősorban az oltások tempójára illetve az oltásra behívottak miatt panaszkodnak – hivatkozva arra – hogy családjukban véleményük szerint vannak rászorultabbak is mint akik megkapták az oltást.

Úgy gondoljuk, hogy fontos tisztázni néhány szabályt:

  1. Az oltási tervet nem mi határozzuk meg, csak a regisztráltak szigorú névsora szerint hívhatjuk be a betegeket.
  2. Abban az esetben marad el csak oltás a névsorban szereplőknél, ha akut betegség, vagy az oltóanyag elutasítás miatt az oltást nem tudjuk beadni.
  3. Az állandóan változó szabályzók miatt, változik a behívottak listája is.
  4. A Pfizer oltóanyagot csak a tatabányai és tatai oltóponton kaphatják meg a betegek, így őket kiértesítjük, időpontot egyeztetünk, mely folyamatos adminisztrációs terhet jelent a szolgálatnak.
  5. A jelenleg elérhető Shinopharm oltást a betegek többsége örömmel fogadja, de vannak akik elutasítják annak beadását. Ilyen esetben csak akkor kerülhet sor oltásra, ha a központi oltási pont jelzi hány beteget tud fogadni az adott praxisból.
  6. A kínai oltóanyag már az idősebb korosztály számára is beadható akár a háziorvosi rendelőben is, de azt, hogy mennyit olthatunk, sok esetben csak 1-2 nappal a kiszállítás előtt tudjuk meg.
  7. Az Astra-Zeneca oltóanyag jelenleg csak a 60 év alattiaknak adható, így ha ilyen oltóanyag érkezik ebből a körből kell behívnunk az oltásra várókat.

A továbbiakban is mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló oltóanyagot mielőbb beadhassuk, emiatt a megadott telefonszámon keressünk majd betegeinket. Kérjük, hogy a rendelést érdeklődésükkel ne zavarják, mert ez a betegellátást nehezíti!

Sajnos az oltóanyag hiánya világszerte nehezíti a hatásos védekezést, ezért a következő hetekben a várható járványhelyzet miatt mindennél fontosabb a már sokszor elmondottak betartása, az idős betegek védelme, a távolságtartás.

Fontos szabály változatlanul, hogy légúti tünetes, lázas betegeket sem a háziorvosi sem az ügyeleti rendelő nem fogad. Kérjük a szülőket, hogy a gyermekorvosi rendelést is csak nagyon indokolt esetben vegyék igénybe, a leírt szabályok ott is érvényesek. Telefonon kérjenek ilyen esetekben tanácsot!

Kérjük együttműködésüket és türelmüket!

Dr. Kocsis Tamás háziorvos

Kép
Tájékoztató a Covid-19 oltásokkal kapcsolatban